Wij gebruiken cookies op deze site om jouw ervaring te verbeteren.

0001
Jouw score

Hoe hoger je score, hoe meer je ziet

Nieuwsgierige mensen worden beloond! Hoe meer je scrolt, klikt, kijkt en leest, hoe meer je ontgrendelt. Ga op avontuur en speel deze site helemaal uit.

Campagne over versterking van de Markermeerdijken

mmd_header

Waarom vertellen hoe het zit als mensen het ook zelf kunnen ontdekken?

Sinds 2019 wordt zo’n 33 km aan dijk tussen Amsterdam en Hoorn versterkt. De Alliantie Markermeerdijken (Boskalis, VolkerWessels en Waterschap HHNK) vroeg GH+O een meerjarige publiekscampagne te ontwikkelen. Om bewoners, ondernemers en bezoekers van dit gebied op de hoogte te houden van de werkzaamheden. En hen op een positieve manier te blijven betrekken bij het project. We besloten geen gewone campagne te maken, maar een nieuwe wereld te creëren. Waarin nieuwsgierige bewoners samen met de Kapitein van het Markermeer op zoek gaan naar de verhalen van de dijkversterking.

Kapitein van het Markermeer introductie
bewoners_meenemen

De versterking van de Markermeerdijken is een van de meest complexe dijkversterkingen in Nederland ooit. Niet alleen omdat de gevolgen van een doorbraak enorm zijn: deze dijken beschermen zo’n 1,2 miljoen mensen tegen het water. Maar de Markermeerdijken vervullen ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van de mensen in deze regio. Zij wonen, werken en leven op of aan de dijken. En dan is het nogal wat als er voor een paar jaar gebouwd en gegraven gaat worden. Voor de Alliantie Markermeerdijken was het daarom belangrijk om mensen niet alleen te informeren over de praktische zaken rondom de dijkversterking. Maar hen ook echt mee te nemen in het project, op een toegankelijke, eerlijke manier.

Betrokken bewoners laten zien wat er allemaal gebeurt

Door de ogen van een local

Eigenlijk hebben we niet zozeer een campagne, maar eerder een soort wereld gecreëerd rondom de dijkversterking. Waarin we de dijkversterking laten zien door de ogen van een ‘gewone’ buurtbewoner. En waar mensen zelf ‘in’ kunnen stappen op het moment dat zij daar zin in hebben. Centraal figuur in deze wereld is de Kapitein van het Markermeer. Een rol die wordt gespeeld door een échte zeiler uit de buurt, die oprecht benieuwd is naar de dijkversterking. Vanaf zijn boot kan hij alle werkzaamheden goed in de gaten houden. En als local begrijpt hij precies welke vragen en eventuele zorgen er leven onder buurtgenoten. Bovendien heeft hij dezelfde nuchtere houding als de rest van de mensen die hier leven. Een gladde presentator die hier niet vandaan komt en eigenlijk niet kan zeilen, daar prikken mensen uit deze regio natuurlijk meteen doorheen!

Afbeelding
mmd_gho_long3

Videoserie Buitendijks

De Kapitein van het Markermeer is een fictief karakter. Maar de verhalen die hij vertelt en de mensen die hij spreekt zijn echt. Samen met zijn hondje Bennie gaat de kapitein op ontdekkingstocht langs de dijken en de werkzaamheden. Er gebeurt namelijk van alles tijdens dit project: van archeologische opgravingen in Etersheim, tot de aanleg van ringslangverblijven bij Uitdam, en de bouw van een compleet nieuw strand in Hoorn. De kapitein deelt zijn verhalen via zijn eigen social kanalen, en in de videoserie Buitendijks. Hierin zet hij elke aflevering koers naar een ander deel van de Markermeerdijken. En gaat hij in gesprek met bouwers, bewoners, architecten, historici, ecologen en ingenieurs. Voor deze videoserie en alle fotografie is samengewerkt met regisseur Bas Zwartepoorte, die zelf bij het Markermeer woont.

Buitendijks