Wij gebruiken cookies op deze site om jouw ervaring te verbeteren.

0001
Jouw score

Hoe hoger je score, hoe meer je ziet

Nieuwsgierige mensen worden beloond! Hoe meer je scrolt, klikt, kijkt en leest, hoe meer je ontgrendelt. Ga op avontuur en speel deze site helemaal uit.

Luister naar een dijk van een verhaal

Header_omslag_KijkLuisterDijk_podcast

Een ‘podcast op locatie’ langs de Markermeerdijken Deze dijk is gek op verhalen vertellen

De dijk tussen Hoorn en Durgerdam lijkt er rustig bij te liggen. Maar hij heeft door de eeuwen heen van alles meegemaakt. En ja, daar praat hij maar wat graag over. In de ‘podcast op locatie’ Kijk Luister Dijk neemt de dijk je mee in zijn wereld. Hij leidt je langs 14 verschillende plekken langs het Markermeer en vertelt op elke locatie een ander kort verhaal. Over het water en haar kracht. Over het leven op en achter de dijk. En over de veerkracht van de mensen die er woonden én nog altijd wonen. Zo geeft Kijk Luister Dijk luisteraars een uniek inkijkje in een heel bijzonder gebied.

Waterwerk en dijkversterking: saai! Of toch niet?

Leven, wonen en werken onder zeeniveau: we vinden het in Nederland heel gewoon. En dat wij dat zo gewoon kunnen vinden, hebben we onder meer te danken aan onze dijken. Sterke, toekomstbestendige dijken zijn dan ook van groot belang. Daarom wordt de komende jaren de dijk tussen Hoorn en Amsterdam versterkt. Een bijzonder én belangrijk project. 

 

Daarom wilden de Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap Hollands 
Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland – die samen aan de dijkversterking werken – bezoekers én bewoners graag meer vertellen over de dijk. Om zo de betrokkenheid bij het project te vergroten en het ‘waterbewustzijn’ te vergroten. Zodat duidelijk wordt hoe bijzonder onze relatie met water is. Maar hoe maak je het waterwerk interessant voor het grote publiek? En hoe leg je het belang van dijkversterking laagdrempelig uit?

kijkluisterdijk iphone podcast

Kijk Luister Dijk: 14 persoonlijke verhalen van een eigenzinnige dijk

We creëerden een ‘podcast op locatie’: Kijk Luister Dijk. In Kijk Luister Dijk is het de dijk zélf die vertelt. In 14 verhalen, elk verbonden aan een plek langs het Markermeer, neemt hij je mee in zijn wereld. Hij vertelt over de zeeslagen die hij heeft gezien, de dieren waar hij zo dol op is en de materialen waarvan hij werd gemaakt. Maar ook over zijn ingewikkelde relatie met gemalen en sluizen, de pijnlijke herkomst van zijn bochten en zijn bijzondere band met bewoners. Persoonlijke verhalen van een eigenzinnige dijk die alles al eens heeft gezien. Zo zorgt de dijk eigenhandig voor een totaal nieuwe beleving van de regio.  
 

We maakten Kijk Luister Dijk in samenwerking met Nieuw Geluid. De afleveringen van Kijk Luister Dijk zijn te beluisteren via podcast-platforms als Spotify en Apple Podcasts. Je kunt ze overal beluisteren. Maar als je ze beluistert op de plek waar de verhalen over gaan, als je óp de dijk staat terwijl hij tegen je praat, komen ze pas echt tot leven. Nieuwsgierig? Ga naar kijkluisterdijk.nl. Of check de afleveringen via Spotify!